Predstavenie nášho centra

Predstavenie nášho centra

Recep­cia wetPet

Viac­erí sa nás pýta­jú, kto sme, ako a prečo sme vznikli, čo vlastne robíme, a ako sa k nám môžu dostať na vyše­tre­nie, ter­apie. Pre­to som sa rozhod­la Vám pri­blížiť odpovede na tieto otázky v našom Blogu.

Za vznikom cen­tra sto­jí pre­dovšetkým Ing. Alž­be­ta Klí­mová, MBA, CSART a jej dve fenky ple­me­na weimarský stavač. Nakoľko mladšia z dvo­jice psíkov, Gem­ma, mala určité prob­lémy s pohy­bovým apará­tom, rozhod­la sa majiteľ­ka hľadať pomoc for­mou fyzioter­apie. Avšak ani po dlhšom čase sa jej nepo­dar­i­lo nájsť čo hľadala. A keďže sa v nej spá­ja ekonóm­ka a veľká milovníč­ka zvier­at, rozhod­la sa založiť vlast­né cen­trum pre fyzioter­apiu a reha­bil­itá­ciu zvier­at, čo navní­mala ako “dieru na trhu”. Po poči­a­točných rôznych útrapách s hľadaním a neskôr pre­rábaním priestorov, zdĺhavom riešení leg­is­latívnych záleži­tostí (pra­co­visko s takým­to zam­er­aním nebo­lo v roku 2016 na Sloven­sku dosi­aľ založené), a iných menších či väčších kom­p­liká­ciách, sa nakoniec podar­i­lo v Októbri 2016 spustiť plnú pre­vádzku. Odbornú stránku práce s pacien­ta­mi a samot­nú fyzioter­apiu zas­trešo­vali v jej zači­atkoch dva­ja mladí vet­er­inári. V súčas­nos­ti ani jeden zo spomenutých vet­er­inárov u nás nepracu­je a úzko spolupracu­jeme s MVDr. Michalom Domanižom, ktorý v súčas­nos­ti ukonču­je štúdi­um PhD. v uni­verz­it­nej nemoc­ni­ci pod vedením MVDr. Mar­iá­na Hluchého a MVDr. Michalom Kolesárom (z vet­er­inárnej kliniky M‑vet v Koši­ci­ach), ktorí nám pokrý­va­jú všetko potreb­né z ich dlhoročnej vet­er­inárnej praxe. Okrem vede­nia konzultácii s naši­mi poten­ciál­ny­mi pacien­ta­mi, nám vet­er­inárne zas­trešu­jú hos­pi­tal­i­zo­vaných psíkov a sú nám k dis­pozícii pri akýchkoľvek otázkach ohľadom zdravot­ného stavu pacien­tov. Každého jed­ného pacien­ta spolu konzul­tu­jeme, aby sme vedeli vyskladať čo najpres­ne­jší ter­apeutický plán pre každého z nich. 

Hlav­nou a v súčas­nos­ti jedi­nou fyzioter­apeutk­ou reha­bil­i­tačného cen­tra je Ing. Alž­be­ta Klí­mová, MBA, CSART. V mar­ci 2023 úspešne ukonči­la ročné štúdi­um v Škole fyzioter­apie Katky Plačkovej v Pra­he v rám­ci Phys­ioDog Acad­e­my. Alž­be­ta získala tit­ul CSART (Cer­ti­fiko­vaný fyzioter­apeut malých zvier­at) a pro­fe­si­jnú kval­i­fiká­ciu Fyzioterapeut/ka a rehabilitačný/á pra­cov­níč­ka malých zvier­at. Popri štúdiu na Škole fyzioter­apie naďalej navštevo­vala rôzne ďalšie kurzy, aby do Košíc prinies­la čo najvi­ac kval­it­ných ter­apeutick­ých pos­tupov. V roku 2022 začala štúdi­um na Uni­verzite vet­er­inárske­ho lekárst­va a far­má­cie v odbore Vet­er­inár­na ses­tra, aby si pre­hĺ­bi­la svo­je vedo­mosti ešte viac. 

Napriek tomu, že bola v zači­atkoch wet­Petu stále v úzadí a ven­o­vala sa skôr finančnej stránke cen­tra, zapá­jala sa do ter­apií, ktoré vo wet­Pete pre­biehali, konzul­to­vala všetko s vet­er­inár­mi a veľa sa pýta­la. Od roku 2020 sa začala naplno ven­o­vať hos­pi­tal­i­zo­vaným psíkom. 

Aby som neustále prinášala čo najlepšiu starostlivosť o našich pacien­tov, budem sa aj naďalej zúčastňo­vať rôznych sem­i­nárov, kur­zov a samozre­jme prehrabá­vame sa množstvom zahraničnej lit­er­atúry, keďže v našich končinách zati­aľ nie je ten­to druh ter­apií dosta­točne rozv­in­utý. Jed­ným zo zák­lad­ných pra­vi­diel wet­Petu je, že pacient je prvo­radý a naša prá­ca je naším poslaním. 

Hydroter­apeutická miest­nosť wetPet

Čomu sa venu­jeme a čo robíme?

Začnem tým, čo ner­obíme, a to je kla­sická vet­er­inár­na starostlivosť, ktorú poznáte z ambu­lan­cií ale­bo kliník. Nedisponu­jeme diag­no­s­tick­ý­mi prístro­j­mi ako sú RTG, prístro­je na vyše­tre­nie krvi, neposky­tu­jeme starostlivosť o akút­nych pacien­tov (gas­troin­testinálne prob­lémy, infekčné ochore­nia, a iné..), ner­obíme operá­cie, medika­men­tózne ter­apie, vakciná­cie, v pod­state tak­mer nič z „kla­sick­ej vet­eriny“. Zato máme poz­natky a vybave­nie aby sme odborne poskytli to, čo by ste práve na kla­sick­ých ambu­lan­ciách len ťažko hľadali – fyzioter­apiu a reha­bil­itá­ciu psíkov a mačiek. K tomu nám pomáha­jú prístro­je ako hydroter­apeutická vaňa, MLS laser, mag­ne­toter­apeutický prístroj, rôzne bal­ančné a ter­apeutické pomôcky, a vo veľkej miere aj práve naše ruky, ktorý­mi vykoná­vame viacero manuál­nych metód fyzioter­apie. V pod­state disponu­jeme všetký­mi dos­tup­ný­mi pomôck­a­mi, ktoré sa na reha­bil­itá­ciu použí­va­jú. Zák­ladom úspešnej reha­bil­itá­cie je kom­biná­cia rôznych metód, ktoré viete nakom­bi­no­vať, ak ich k dis­pozícii máte. 
To nám pomáha v posky­to­vaní pomo­ci pacien­tom s prob­lé­ma­mi pohy­bového apará­tu. Či už sú to stavy po úra­zoch, operá­ciách, krí­va­jú­ci paci­en­ti, orto­pe­dickí, či neu­ro­log­ickí paci­en­ti. Rov­nako vieme pomôcť starším ale­bo obéznym psíkom zlepšiť im kondí­ciu a pozd­vi­h­núť kval­i­tu ich živ­ota. Zlepše­nie kondí­cie sa týka aj špor­tových a pra­cov­ných psíkov, ktorým vieme vhodne nas­tavenou ter­a­pi­ou a vzdelá­vaním majiteľov, predĺžiť ich aktívnu kar­iéru aj o niekoľko rokov.

V roku 2020 sme zaradili medzi naše služi­by aj ozonoter­apiu, ktorá pred­stavu­je v jednodu­chosti per­ličkový kúpeľ pri ktorom zo špeciál­ne­ho prístro­ja “vychádza” ozón. Ten hĺbko­vo prečisťu­je kožu a celková pro­cedúra prospie­va nie­len koži, ale aj uvoľ­ne­niu sval­ov, prekr­ve­niu a celkovej regen­erácii. Pomohli sme psíkom s rôzny­mi prob­lé­ma­mi, ale aj zre­lax­o­vali špor­tov­cov. Špe­cial­izu­jeme sa však hlavne na rieše­nie kožných (der­ma­to­log­ick­ých) prob­lé­mov. Pri nových pacien­toch konzul­tu­jeme stav vždy s vet­er­inár­mi a prispô­sobu­jeme ter­apiu podľa aktuál­nej lieč­by. V prí­pade, že lieč­ba ešte neza­čala, navrhneme spoločne rieše­nie, poradíme doplnkové vyše­tre­nia a navrhneme ter­apiu šitú pre konkrét­ne­ho psí­ka. V ponuke však je aj kla­sická well­ness ter­apia. Častý­mi pacien­ta­mi sú psíkovia, ktorí potre­bu­jú prečis­tiť srsť/podsadu v čase najin­ten­zívne­jšieho pĺznu­tia, ale­bo inter­iérové psíky, ktoré pĺznu celý rok. Pĺznu­tie je úplne prirodzená záleži­tosť, ak nie je extrémne a nevznika­jú alopet­ické mies­ta. Aj prirodzenej výmene srsti však vieme ozonovým kúpeľom pomôcť skrátiť čas inten­zívne­ho pĺznu­tia a predýcha­nia kože a srsti. Ak stra­ta srsti pre­rastie do zdravot­ného prob­lé­mu, ponúkame tiež rieše­nie. Okrem zdravot­ného hľadiska, je per­ličkový kúpeľ per­fek­t­ným pomoc­níkom na pre­masírovanie sval­ov, uvoľ­ne­nie napä­tia a relaxácii organizmu. 

V neposled­nom rade veľ­mi radi “vyskladáme” pro­gram pre obéznych pacien­tov, od stravy, doplnkov až po návrh pohy­bových a relax­ačných aktivít. 

Je niečo čo ste u nás nenašli? Napíšte nám, radi sa inšpirujeme 😊.

Telocvičňa wet­Pet

Ako prebieha návšteva u nás?

Poki­aľ sa rozhod­nete prísť k nám so svo­jim psíkom, je vhod­né mať už absolvo­vané vyše­tre­nie u Vášho vet­er­inára, kde pacien­tovi určia diag­nózu, prí­padne vás odporučia na hlbšiu diag­nos­tiku. K nám prídete s výsled­ka­mi a na zák­lade tých­to infor­má­cií spoločne s naším vet­er­inárny­mi lekár­mi navrhneme najvhod­ne­jší ter­apeutický plán.  To je ideál­ny stav. Môžete nás však so psíkom navštíviť aj bez iných vyše­trení a s ohľadom na konkrét­ny prob­lém, buď začneme pri­amo s ter­a­pi­ou, ale­bo Vás odporučíme na doplňu­júce vyše­tre­nia. Zaviedli sme sys­tém objed­ná­vok, aby sme sa každé­mu pacien­tovi mohli indi­viduálne ven­o­vať dosta­točný čas. Pri prvom stret­nutí, tzv. konzultá­cií, si Vás pori­adne vyspovedáme, aby sme vedeli čo najvi­ac o prob­léme psí­ka, zistíme v akom prostredí žije, aké s ním máte návyky, či ide o špor­tov­ca, ale­bo skôr „gaučového“ spoloční­ka. Následne si spravíme vlast­né vyše­tre­nia, aby sme zhod­notili stav a zis­til čo so psíkom môžeme všetko robiť. Nakoniec Vám navrhneme ter­apiu šitú na mieru, pre­jdeme si s vami celý pro­ces reha­bil­itá­cie a poki­aľ sa rozhod­nete, dohod­neme si prvé ter­míny. Medzi časté otázky na konzultá­cií patrí otáz­ka “ako dlho bude reha­bil­itá­cia trvať”. Toto je veľ­mi indi­viduálne a nie je možné to určiť vopred. Zvier­atko je živý orga­niz­mus a reagu­je rôzne. Záleží od prob­lé­mu, ale aj súčas­ného stavu, hoje­nia po operácii, dokon­ca aj psy­chick­ého stavu. Absolútne nevy­h­nut­ná je aj spoluprá­ca majiteľa zvier­at­ka v domá­com prostredí. Po 3–5 ter­apiách však vieme zhod­notiť, či ideme správnym smerom, či je potreb­né niečo v ter­apeutick­om pláne zmeniť a čas­tokrát už vieme bližšie určiť aj pred­pok­ladanú dĺžku reha­bil­itá­cie. Všetko potreb­né si vysvetlíme počas úvod­nej konzultácie. 

Na zák­lade pripraveného ter­apeutick­ého plánu sa po konzultácii začí­na­jú ter­apie. Podľa potre­by pacien­ta sú vyskladané z ter­apií, ktoré sa opaku­jú 1–2 x do týždňa v trvaní 30/45/60 minút. Na zači­atku potre­bu­jeme dosi­ah­nuť, aby sme psíkovi vytvo­rili poz­itívny vzťah k celé­mu pro­ce­su. Kon­cep­cia wet­Petu bola urobená tak, aby naši paci­en­ti nemali poc­it, že prišli k vet­er­inárovi, ale domov. 

Ozonoter­apeutická miestnosť

Pri ter­apiách (okrem ozonoter­apie) psí­ka spre­vádza majiteľ. Niekedy sa však stane, že psík oveľa lep­šie reagu­je bez majiteľa a tak si dohod­neme indi­viduál­ny príst­up. Psíkom venu­jeme max­i­mum pozornos­ti, pracu­jeme poz­itívne a budu­jeme si s nimi vzťah. Pacient sa k nám musí tešiť a uží­vať si ter­apie. Vtedy sme schop­ní ísť rov­nakým smerom. 
Väčšinu našich ter­apií je vhod­né doplniť aj o domáce cviče­nia. Také­to domáce cviče­nie je veľ­mi pod­stat­né, keďže sa vďa­ka tomu značne urých­li pro­ces reha­bil­itá­cie. Našim cieľom je majiteľov vzdelá­vať v tom­to smere, nakoľko väčšinu cvičení sa dá robiť aj pre­ven­tívne, aby sa pred­chádza­lo ďalším prob­lé­mom, aj keď už je psík v pori­ad­ku. Všetko potreb­né vám vysvetlíme už počas konzultá­cie, prí­padne časom popri pre­bieha­júcej rehabilitácii. 

Ak teda máte doma “pacien­ta” s akýmkoľvek pohy­bovým prob­lé­mom, staršieho psí­ka s množstvom energie ale s ťažším pohy­bom, obézne­ho “gaučá­ka”, ale­bo mladého špor­tov­ca, neváha­jte sa ku nám objed­nať na bez­plat­nú konzultá­ciu. Objed­na­jte sa aj v prí­pade, ak psík prob­lém nemá, ale chcete sa poradiť ako na pre­ven­ciu. Zhod­notíme jeho stav a min­imálne poradíme vhod­nú starostlivosť, aby sa prob­lé­mom pred­chádza­lo. Pre­ven­cia je totiž vždy lep­šia a aj lac­ne­jšia, ako rieše­nie už vzniknutých problémov.

autor Alž­be­ta
Tím wet­Pet

3 thoughts on “Predstavenie nášho centra

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *